تعریف سیستم عامل
سیستم عامل (یا operating system یا OS) یک برنامه ی بزرگ است که قبل از هر برنامه ی دیگری درون ماشین اجرا شده و از یک سو به شناسایی ؛ میدیریت و راهبری لحظه به لحظه ی سخت افزار ماشین میپردازد و از سوی دیگر آسان کاربر با ماشین را فراهم میکند .
اولین کامپیوترها فاقد سیستمعامل بودند. در اوایل سال ۱۹۶۴ فروشندگان کامپیوترهای تجاری ابزار کاملاً گستردهای را برای تسهیل توسعه، زمانبندی، و اجرای کارها روی یک سیستم پردازش دستهای فراهم میکردند. برای مثال رایانه تولید شده توسط UNI VAC.
در ابتدا سیستمعامل روی مین فریمها مستقر میشد و کمی بعد سیستمعامل میکروکامپیوترهای ابتدایی که فقط از یک برنامه در هر زمان پشتیبانی میکردند و به یک زمانبند بسیار ابتدایی نیاز داشتند. هر برنامه زمانی که در حال اجرا بود تحت کنترل کامل ماشین قرار داشت. چند وظیفهای (اشتراک زمانی) اولین بار در مین فریمها و در ۱۹۶۰ عرضه شد. ابتدا کامپیوترها بسیار بزرگ و جاگیر بودند اما امروزه در کف یک دست جا میگیرند.
به طور کلی انواع سیستم عامل ها به دو شیوه ارتباط کاربر را با ماشین را فراهم میکنند:
با استفاده از مفسر فرمان (Command interpreter)
به تعریف یک خط دستور یا فرمان Command Prompt گویند و کاربر برای انجام هر تقاضا ؛ دستور؛ کار یا اجرای برنامه باید املای Syntex آن ها را بداند و به درستی تایپ کند تا پاسخ مورد نظر را از ماشین دریافت کند.در غیر این صورت پیغام Bad Name یا File Name دریافت خواهد کرد . درنتیجه این نوع ارتباط کاربرپسند نیست اما سیستم عامل فسیل شده Dos و سیستم عامل پیشرفته Unix از این شیوه برای کار با ماشین استفاده میکنند.
با استفاده از رابط گرافیکی (GUI)
بعضی از سیستم عامل ها برای تعریف ارتباط آسان با کاربر با ماشین از یک رابط گرافیکی کاربر GUI استفاده میکند که در آن برای انجام هر کار ، وظیفه ،دستور ، تقاضا یا برنامه یک علامت ، نمایه ، آیکون ، آیتم اختصاص یافته می یابد.کاربر با انتخاب آن ها کار مورد نظر را انجام میدهد. این سیستم عامل ها کاربر پسند هستند که ویندوز از این شیوه بهره میبرد.
ادامه ی مطالب به زودی...