دوباره سلام. توی مطلب قبلی یه چیزایی در مورد جاوا اسکریپت گفتم و مقدمه ای برای این مطلب و مطالب آینده چیندم. امروز می خوایم کدنویسی توی جاوا اسکریپت رو شروع کنیم.
در هر برنامه نویسی ای ، ما چیزی با عنوان syntax (سینتکس) داریم. این syntax را می توان تقریبا دستور زبان برنامه نویسی معرفی کرد. یعنی این که syntax به ما می گوید که چطور باید کد ها را بنویسیم و چطور از امکانات زبان برنامه نویسی استفاده کنیم. پس خیلی مهم است که با syntax هر برنامه نویسی آشنا شوید تا در نوشتن کد ها به خطا بر نخورید. syntax آموزش خاصی ندارد. شما با یاد گرفتن بخش های مختلف کدنویسی هر زبان ، با آن آشنا می شوید.
اگر یادتان باشد ، گفتم یک پوشه برای جاوا اسکریپت بسازید و دو فایل در آن ایجاد کنید. امروز می خواهیم با آن دو فایل کار کنیم. من فایل هایم را با این شکل ساخته ام:
- index.html
- scripts.js
اجرای کد های جاوا اسکریپت
چندین روش در اجرای کد های جاوا اسکریپت وجود دارد. باید این را بدانید که مرورگر های وب کد های جاوا اسکریپت را در سیستم شما اجرا می کنند. پس برای اجرای جاوا اسکریپت ما به چیز خاصی نیاز نداریم. فقط یک مرورگر وب لازم است. (که پیشنهاد می کنم Chrome یا Firefox باشد)
اجرا در کنسول
در اکثر مرورگر ها ، محیطی به وجود آمده است که شما می توانید ، به راحتی و بدون نیاز به ایجاد فایل ، کد های جاوا اسکریپت خود را اجرا کنید. این محیط کنسول نام دارد. برای استفاده از این محیط باید اول مرورگر را اجرا کنید. بعد دکمه ی F12 را فشار دهید. نیم پنجره ای باز می شود که در فهرست بالای آن می توانید کلمه ی Console را پیدا کنید و روی آن کلیک کنید. در این محیط شما می توانید کد های جاوا اسکریپت را به راحتی اجرا کنید. برای مثال پیشنهاد می کنم کد زیر را در آن اجرا کنید (خودتان تایپ کنید تا دستتان راه بیفتد):
<<<code>>>
alert(" this message is from toolstheme.ir ");
<<</code>>>
با اجرای این کد پیغامی نمایش داده می شود.
اجرا در فایل html
همان طور که در مطلب قبل گفتم ، جاوا اسکریپت در اینترنت به تنهایی اجرا نمی شود و باید با اچ تی ام ال همراه شود. (البته در کنسول می توانید به تنهایی آن را اجرا کنید که با کمی ریزبینی بیشتر ، در این حالت هم کد ها در اصل روی صفحه ی htmlی که در آن حضور دارید اجرا می شوند)
ما می توانیم کد های جاوا اسکریپت را در یک فایل html اجرا کنیم. فایلی که ساخته بودیم را باز کنید و کد های زیر را در آن بنویسد.
<<<code>>>
<script>
document.write(" helloooooooooooo ");
</script>
<<</code>>>
فایل را ذخیره کنید و آن را با استفاده از مرورگر خود اجرا کنید. خواهید دید که متن در صفحه ای سفید نوشته شده است.
نکته: کد های جاوا اسکریپت در یک سند html بین این دو عبارت قرمز رنگ قرار می گیرند.
اجرا در فایل js
اگر بخواهیم در فایلی جدا کد ها را بنویسیم و آن را در html اجرا کنیم ، می توانیم این کار را انجام دهیم. کد زیر را به فایل html اضافه کنید.
<<<code>>>
<script type="text/javascript" src="scripts.js"></script> // این خط تمام کد های فایل جاوا اسکریپت را وارد فایل اچ تی ام ال می کند
<<</code>>>
قسمت قرمز رنگ مسیر فایل جاوا اسکریپت شماست. که در اینجا به دلیل این که فایل جاوا اسکریپت در کنار html (یعنی در یک پوشه) است فقط اسم آن را نوشته ایم.
در فایل جاوا اسکریپت بنویسید:
<<<code>>>
var a = prompt(" what is your name? ");
alert(" hello "+a);
<<</code>>>
حال اگر فایل html را با مرورگر خود باز کنید می بینید که نام شما پرسیده می شود و بعد به شما سلام می شود.
متاسفانه امروز هم زیاد مطلب ، پر و پیمون و جذاب نبود. دیگه چی کار میشه کرد. هم وقت من کمه ، هم مطالب مقدماتی یه کم خسته کنندس.